Oruç Tutmak tüp bebek tedavisinde riskli mi?

Oruç tüp bebek tedavisinde riskli mi?.Oruç Tutmak tüp bebek tedavisinde riskli mi?

Ramazan döneminde tüp bebek tedavisi görecek olan çiftlerin, oruç tutmanın tedaviyi olumsuz etkileyeceğine dair endişelerine karşı, uzmanlar açıklama yaptı.

Ramazan döneminde tüp bebek tedavisi görecek olan çiftlerin, oruç tutmanın tedaviyi olumsuz etkileyeceğine dair endişelerine karşı, uzmanlar bu dönemde erkeklerde sperm, kadınlarda yumurta kalitesinin azalmasının söz konusu olmadığını belirtiyor.

Uzun süreli açlık ve susuzluğun tüp bebek tedavisindeki hastayı olumsuz etkileyebileceğini ifade eden uzmanlar, ”Bu sürede hasta, hem tüp bebek tedavisi yaptırıp hem de oruç tutuyorsa iğneleri ve ilaçları iftardan sonra yapması önerilir” dedi.

oruc ve tub bebek

oruc ve tub bebek

Kadın Hastalıkları, Doğum, İnfertilite (Kısırlık) ve Tüp Bebek Uzmanı Operatör Dr. Tolga Ecemiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayında beslenme şeklinin değişmesi, öğün sayısının azalması ve gün içinde tüketilen sıvı miktarının önemli ölçüde azalmasına bağlı olarak enerji kaybının olabildiğini belirtti.

Tüp bebek tedavisi gören çiftler için oruç tutmanın avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi veren Ecemiş, Ramazan’da tüp bebek tedavisi yaptıranların sayısında azalma olduğunu söyledi.

Ecemiş, tüp bebek tedavisinin yaklaşık 15-20 gün sürdüğünü belirterek, anne adayının reglinin 2. günü tedaviye başladığını anlattı. Hergün yumurtaları uyaran (büyüten) hormon iğnelerinin anne adayına enjekte edildiğini ifade eden ecemiş, ayrıca gün aşırı ultrasonda anne adayının yumurtalarının ne kadar büyüdüğünün hekim tarafından kontrol edildiğini söyledi. Ecemiş, hastanın yumurtalarının uygun boyutlara geldiğinde hekim tarafından anestezi eşliğinde toplandığını belirterek, ”Yumurta toplama denilen bu işlemden sonra, hastanın 2-5 gün arasında embriyo transferi için bekleme süresi başlar. Çünkü, bu dönemde anne adayının yumurtalarına embriyolog tarafından baba adayının spermleri mikroenjeksiyon yöntemi ile enjekte edilir. Oluşan embriyo, transfer aşamasına kadar hekim ve embriyoloğu tarafından takip edilir” diye konuştu.

Bu süreç boyunca hastanın, ”iğne ve ilaç kullandığı, ultrasona girdiği için oruç tutamayacağı” düşüncesiyle Ramazan ayında tüp bebek tedavisini ertelediğini dile getiren Ecemiş, bu yüzden hasta sayısında azalma yaşandığını ifade etti.

”UZUN SÜREN AÇLIK, TEDAVİDEKİ HASTAYI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR”

Ecemiş, Ramazan ayında ”uzun süren açlığın tedavideki hastayı olumsuz etkileyebildiğine” dikkati çekti.

Hastanın, oruçluyken kan şekerindeki düşmeye bağlı olarak halsizlik, asabiyet, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşabildiğini ifade eden Ecemiş, ”İnfertilite tedavisi gören hastalar, Ramazan ayı süresince oruç tutmayacaklarsa tüp bebek tedavisi yapılabilir. Bu sürede hasta, hem tüp bebek tedavisi yaptırıp hem de oruç tutuyorsa iğneleri ve ilaçları iftardan sonra yapması önerilir. Ancak, hasta yumurtalarının toplanacağı gün, anestezi alacağı için oruç tutamayacağı kendisine önceden doktoru tarafından bildirilmelidir” uyarısında bulundu.

”ORUÇ TUTAN ÇİFTLERİN YUMURTA VE SPERM KALİTESİ DÜŞMEZ”

Öte yandan Ecemiş, Ramazan ayının bebek sahibi olmak isteyen çiftler için sigara, alkol gibi olumsuz alışkanlıklardan kurtulması için bir fırsat olabileceğinin altını çizdi.

Ramazanda bir gün içinde en az iki öğün yemek yenildiğinden dengeli beslenilmesi halinde vücudun ihtiyacı olan kalori, protein ve vitamin miktarının yeterince karşılanabildiğini vurgulayan Ecemiş, ”Oruç tutulan dönemde, erkekte sperm bayanda yumurta kalitesinin azalması söz konusu değil. Ramazan ayında oruç tutmak yumurta ve sperm kalitesini kesinlikle düşürmez” dedi.

Cappadocia Travel Cappadocia Tour Cappadocia Turkey Cappadocia Places To Visit